Impactul DART cu asteroidul Dimorphos

Impactul DART cu asteroidul Dimorphos

După 10 luni de zbor în spațiu, testul de redirecționare a asteroidului dublu (DART) al NASA – prima demonstrație de tehnologie de apărare planetară din lume – și-a afectat cu succes ținta de asteroid Dimorphos luni, 26 septembrie 2022, prima încercare a agenției de a muta un asteroid în spațiu. În ultimele momente ale navei spațiale înainte de impact, aparatul de imagine Didymos Reconnaissance și Camera Asteroid pentru navigație optică (DRACO) a realizat patru imagini care surprind abordarea sa terminală, pe măsură ce Dimorphos umple din ce în ce mai mult câmpul vizual.

Ultimele cinci minute și jumătate de imagini care au dus la coliziunea intenționată a navei spațiale DART cu asteroidul Dimorphos. Nava spațială DART a transmis aceste imagini de la camera sa DRACO înapoi pe Pământ în timp real, în timp ce se apropia de asteroid. Acest film de reluare este de 10 ori mai rapid decât realitatea, cu excepția ultimelor șase imagini, care sunt afișate la aceeași rată cu care le-a returnat nava spațială. Atât Didymos, cât și luna sa Dimorphos sunt vizibile la începutul filmului. La final, Dimorphos umple câmpul vizual. Imaginea finală din film arată un petic de Dimorphos care are 51 de picioare și 16 metri. Impactul DART a avut loc în timpul transmiterii imaginii finale pe Pământ, rezultând o imagine parțială la sfârșitul acestui film. Didymos are un diametru de aproximativ 2.500 de picioare (780 de metri); Dimorphos are o lungime de aproximativ 525 de picioare (160 de metri). Credits: NASA/Johns Hopkins APL

nasa-dart-impact1

Asteroidul Didymos (stânga sus) și luna sa, Dimorphos, cu aproximativ 2,5 minute înainte de impactul navei spațiale DART a NASA. Imaginea a fost făcută de camera DRACO de la bord de la o distanță de 570 mile (920 kilometri). Această imagine a fost ultima care conținea o vedere completă a ambilor asteroizi. Didymos are un diametru de aproximativ 2.500 de picioare (780 de metri); Dimorphos are o lungime de aproximativ 525 de picioare (160 de metri). Ecliptica nordică este în partea de jos a imaginii. Această imagine este afișată așa cum apare pe detectorul DRACO și este oglindă răsturnată pe axa x față de realitate. Credits: NASA/Johns Hopkins APL

nasa dart impact
nasa dart impact
Ultimele imagini complete a asteroizilor Dimorphos, luată de aparatul de imagine DRACO în misiunea DART a NASA de la ~7 mile (12 kilometri) de asteroid și cu 2 secunde înainte de impact. Imaginea arată un petic al asteroidului care are 100 de picioare (31 de metri) diametru. Ecliptica nordică este în partea de jos a imaginii. Această imagine este afișată așa cum apare pe detectorul DRACO și este oglindă răsturnată pe axa x față de realitate.

Credits: NASA/Johns Hopkins APL
nasa dart last image
Privirea finală a DART asupra asteroidului Dimorphos înainte de impact. Imageerul DRACO de la bordul navei spațiale a luat această imagine finală la aproximativ 4 mile (~6 kilometri) de asteroid și cu doar 1 secundă înainte de impact. Impactul DART a avut loc în timpul transmiterii imaginii pe Pământ, rezultând o imagine parțială. Imaginea arată un petic al asteroidului care are 51 de picioare și 16 metri. Ecliptica nordică este în partea de jos a imaginii.
Această imagine este afișată așa cum apare pe detectorul DRACO și este oglindă răsturnată pe axa x față de realitate.

Credits: NASA/Johns Hopkins APL

Editor: Tricia Talbert – Impactul DART cu asteroidul Dimorphos 2022-09 -26T00: 00: 00Z

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!